Tapojen muodostaminen on taito jota voi harjoitella

02.09.2019

Tavat kerryttävät osaamistamme, oli sitten kyse urheiluharrastuksesta, lukemisesta, tietyn aiheen opiskelusta tai vieraan kielen puhumisesta. Siksi on tärkeää ymmärtää miten niitä voi rakentaa ja tukea. Tapojen muodostumista voi helpottaa herätteillä, aikatauluttamisella ja suunnittelulla. Tapa on myös helpompi omaksua jos se liitetään johonkin tuttuun rutiiniin tai se korvaa jonkin vanhan tavan.

  • Uuden tavan omaksuminen on helpompaa silloin kun se on suunniteltua. Uuden kirjan lukeminen joka viikko onnistuu helpommin kun ennalta suunnittelee mitkä kirjat lukee tulevina viikkoina, milloin lukeminen tapahtuu ja kuinka kauan kerrallaan.
  • Tapoja on helpompi noudattaa kun esteet on poistettu. Kun treenivaatteet ja -välineet odottavat valmiina on helpompi lähteä urheilemaan.
  • Herätteet muistuttavat harjoitusten suorittamisesta. Verkkokurssimoduulin opiskeleminen aina aamukahvin äärellä auttaa toistamaan tavan.
  • Haasteet on helpompi ylittää kun niihin on varautunut konkreettisella suunnitelmalla. Siksi on hyvä suunnitella etukäteen miten iltaluennolle lähteminen onnistuu pimeinä talvi-iltoina kun tekisi mieli jäädä kotiin.

Onnistunut tapojen muodostaminen vaatii usein suunnittelua. Siksi on hyvä kirjoittaa konkreettinen suunnitelma uudelle tavalle.

Mitä sinun tulisi konkreettisesti tehdä omaksuaksesi haluamasi uuden tavan?

Millaisia esteitä tiimilläsi on tapojen noudattamisessa ja miten nämä esteet voisi poistaa?