Nauru ja oppiminen

21.04.2020

Naurulla ja ilolla on tärkeä rooli ihmiselämässä. Nauraminen yhdessä muiden kanssa rentouttaa ja vähentää stressiä. Se myös tukee oppimista ja kykyä toimia yhdessä. Nauru tekee meidät avoimemmiksi ja parantaa muistamista. Aktivoimalla aivojen dopamiinijärjestelmää voidaan sekä tehdä työskentelystä iloisempaa että parantaa oppimistuloksia.

  • Kun joukko uusia ihmisiä on ensi kertaa koolla tai muuten uudessa tilanteessa, ripaus huumoria tai muutama hauska anekdootti voi auttaa rentouttamaan ilmapiiriä ja vähentämään stressiä.
  • Kirjaa lukiessa asioita konkretisoivien, hassujen esimerkkien ja tarinoiden keksiminen voi auttaa paitsi soveltamaan juuri opittua, myös muistamaan sen paremmin.
  • Luokkahuonekoulutuksen aikana on tärkeää aikatauluttaa mukaan pieniä taukoja jutustelulle, sillä on paikkansa vaikka se voi joskus tuntua ajan hukkaamiselta. Tämä auttaa myös sinua rentoutumaan tilanteessa paremmin.
  • Kurssimateriaaleissa tarinoihin ja esimerkkeihin voi lisätä hassuja yksityiskohtia jotta ne jäävät mieleen paremmin. Niin kauan kuin oleellisin sisältö pysyy relevanttina, pienet humoristiset lisät vain tukevat sen oppimista.

Nauraminen tuo ihmisiä yhteen. Kun on aika aloittaa uusi yhteistyö, yhdessä nauraminen voi parantaa kykyä toimia yhdessä.

Millaisissa tilanteissa nauramisesta on sinulle hyötyä?

Milloin tiimisi nauraa yhdessä? Mikä saa sen aikaan?