Pelillistäminen innostaa oppimaan

04.11.2019

Pelillisten elementtien hyödyntäminen oppimisessa tekee oppimisesta motivoivampaa ja kannustaa ponnistelemaan enemmän. Palkinnot, positiivinen kilpaileminen ja merkitykselliset tarinat sitouttavat oppimiseen ja auttavat saavuttamaan enemmän. Vaikka pelillistäminen on usein sisältövetoista ja usein vaatii huolellista suunnittelua onnistuakseen, on myös pelillisiä elementtejä joita on helppo hyödyntää arjessa.

  • Tutkielmaa, opinnäytetyötä tai muuta laajempaa työtä tehdessä oman edistymisen konkreettinen visualisointi tuntuu palkitsevalta. Edistymistä voi konkretisoida esimerkiksi siirtämällä marmorikuulia kokonaistyömäärää esittävästä lasipurkista toiseen, valmistunutta työtä konkretisoivaan purkkiin.
  • Positiivinen kilpailu opiskelukavereiden kanssa auttaa motivoimaan kaikkia. Yhteisten haasteiden asettaminen - esimerkiksi korkein pistemäärä testistä, nopein tehtävän suorittaminen tai suurin määrä muistettuja sanoja tai käsitteitä - kannustaa kaikkia työskentelemään ahkerammin ja saavuttamaan enemmän.
  • Raskasta kirjaa lukiessa tai vaikeita tehtäviä tehdessä voi olla hyödyllistä järjestää pieniä palkintoja edistymisestä. Kun palkinnot arpoo sattumanvaraisessa järjestyksessä saa tähän mukaan yllätyksellisyyttä.
  • Merkitykselliset tarinat sitouttavat ja luovat pysyvämpiä muistoja. Tämän vuoksi verkkokursseilla tai luokkahuonekoulutuksessa on hyödyllistä suunnitella tarinoista rakentuvia tehtäviä, kuten tosielämän ongelman ratkaisua tehtävässä esiintyvän henkilön auttamiseksi.

Pelillistämisen hyödyntäminen arjessa vaatii mielikuvitusta ja luovuutta. Jos nautit muiden kanssa kilpalemisesta sen tuomaa draivia kannattaa ehdottomasti hyödyntää päivittäisessä työssä.

Miten voisit tehdä omaa edistymistäsi näkyvämmäksi itsellesi?

Millaista positiivista kilpailua tiimisi voisi järjestää?