Harjoitus tekee mestarin

25.11.2019

Korkean osaamistason saavuttaminen vaatii kovaa työtä ja lukemattomia harjoitustunteja. Heikoissa suorituksissa onkin useammin kyse harjoituksen puutteesta kuin synnynnäisen lahjakkuuden uupumisesta. Harjoittelu vaatii kuitenkin paljon aikaa ja vaivannäköä, sekä useimmiten suunnittelua ja sinnikkyyttä.

  • Harjoittelu vaatii aikaa, ja tämä aika on hyvä merkitä kalenteriin. Varaamalla harjoitustunnit kalenteriin etukäteen saat ajan varattua ja järjestettyä myös tarvittavat kulkemiset ja harjoitusvälineet.
  • On tärkeää valita sellainen aihe tai taito jonka koet hyödyllisenä ja kiinnostavana. Osaaminen vaatii paljon harjoittelua ja tämä vaivannäkö puolestaan vaatii motivaatiota. Myös opiskelumetodeista kannattaa valita ne jotka ovat itselle motivoivia, sillä se johtaa todennäköisemmin aktiivisempaan harjoitteluun.
  • Harjoitusryhmään hakeutuminen ja yhdessä oppiminen motivoi monia. Harjoittelu yhdessä samat mielenkiinnon kohteet jakavan ryhmän kanssa nostaa kaikkien motivaatiota ja auttaa voittamaan haasteista. Harjoitusryhmä voi auttaa motivoitumaan myös silloin kun ei muuten jaksaisi lähteä harjoituksiin.
  • Suunnittele kehityksesi. Oman kehityksen mittaaminen ja seuranta, sekä jatkuva haastetason nostaminen johtaa usein nopeammin tuloksiin kuin samojen harjoitteiden jatkuva toistaminen.

Ajan ja motivaation löytäminen harjoitteluun vaatii suunnittelua ja myös takaiskujen ennakointia. Realistisella suunnitelmalla ja siihen sitoutumisella harjoittelu tuottaa tuloksia.

Millaiset oppimismenetelmät ja -ympäristöt motivoivat sinua?

Miten voisit mitata tiimisi edistymistä?