Fyysisen oppimisympäristön optimointi

18.11.2019

Oppimisympäristö voi tukea aikaansaavuutta tai aiheuttaa keskeytyksiä ja stressiä. Poistamalla yleisimmät häiriötekijät ja järjestämällä tärkeimmät työskentelyvälineet helposti saataville voi ohjata omaa toimintaa oikeaan suuntaan. Miellyttävä oppimisympäristö ohjaa käyttämään enemmän aikaa oikeisiin asioihin ja siten auttaa edistymään omien tavoitteiden kanssa.

  • On tärkeää järjestää oma oppimisympäristö niin että tärkeimmät työvälineet ovat heti saatavilla ja häiriötekijät on poistettu tai piilotettu. Jos työskentelet kotikoneellasi voi olla hyödyllistä luoda erillinen käyttäjätili kotiasioille ja työskentelylle, ja asettaa vain työskentelyyn tarvittavat ohjelmat työtilin saataville.
  • Opiskellessa on hyvä asettaa puhelin äänettömälle ja piilottaa notifikaatiot. Hakeudu rauhalliseen paikkaan ja sovi muiden kanssa etukäteen ajat joina olet saatavilla sähköposteille ja tapaamisille, ja milloin puolestaan keskityt opintoihin.
  • Terveellisessä työympäristössä lämpötila, äänimaailma ja valaistus on säädetty miellyttävälle tasolle, ja kalusteet sopivat työskentelyyn. Jos istut samassa työpisteessä päivästä toiseen on hyvä tarkistaa kalusteiden ergonomia ja opetella vaihtamaan asentoa aina silloin tällöin.
  • Tuo sinua motivoivat ja inspiroivat asiat näkyville - ja piilota häiriötekijät. Näkyvät vihjeet ohjaavat ajattelua oikeisiin asioihin. Projektiaikataulu ja päivän tehtävälista on hyvä pitää esillä. Samoin motivoivat kuvat ja tekstit auttavat muistuttamaan siitä miksi työskentelysi on tärkeää ja mitä vaivannäöllä voi saavuttaa.

Suunnittelemalla oman oppimisympäristön hyvin ja kiinnittämällä huomiota ergonomiaan voi tukea sekä omaa aikaansaavuutta että terveyttä. Pienillä parannuksilla päivittäiseen työympäristöön voi olla suuri merkitys pitkällä tähtäimellä.

Miten voisit tuoda motivaation lähteesi paremmin näkyville oppimisympäristössäsi?

Mitä häiriötekijöitä tiimisi olisi hyvä poistaa?